Nis 8, 2014 - Formlar (Forms)    1 Yorum

Form Templates (Form Şablonları)

Dynamics Ax 2012 ile gelen  Form şablonları uygun kontroller ile doğru form türü oluşturmak ve uygulamanın tutarlı tasarımına yardımcı olmak için kullanılabilir.
Form şablonlarını AOT -> Forms -> New Form for Templates seçilerek istenilen şablon(template) seçilir.
Bu şablonlar ne işe yarar neredeler kullanılır açıklayalım.

ListPage : Modüllerin giriş formları genelde ListPage formlardır. ListPage formlarda sadece ana veriler bir liste halinde görüntülenir. Veri üzerinde güncelleme yapabilmek için Edit formlara ihtiyaç vardır. ListPage formların bir özelliğide Enterprise Portale (EP) üzerinden kullanılabilmeleridir. Ancak bu özelliği yüzünden ListPage üzerine metod yazmak mümkün değildir.
Örnek olarak Alacak hesapları -> Ortak ->Müşteriler -> Tüm müşteriler (CustTableListPage) incelenebilir.

DetailsFormMaster : Ana veri girişi ve güncelleme yapmak için kullanılan şablon DetailsFormMaster’dır.
Örnek olarak Alacak hesapları -> Ortak ->Müşteriler -> Tüm müşteriler üzerinde “Düzenle” seçildiğinde açılan form incelenebilir (CustTable)

DetailsFormTransaction : Hareket tablolarının girişlerinin oluşturulduğu formlar için bu şablon kullanılır. Hareket tabloları Axapta 2009 da Başlık ve satır gridleri olmak üzere iki yapılı bir tasarım şekli vardı. Ancak Ax 2012 de bu yapı değişti ve Başlık görüntüle(Header View) ve Satır görüntüle (Line View) gibi bir yapı getirildi. Bu şablonda bu yapıyı sağlıyor.

Örnek olarak Satış ve pazarlama -> Ortak -> Satış siparişleri -> Tüm satış siparişleri –> Düzenle seçildiğinde açılan form incelenebilir.(SalesTable)

SimpleListDetails : SimpleListDetails şablonun da ise bir ana veri ve ona ait detay verileri listelenir. Sol tarafta bir grid liste vardır. Sağ tarafta ise o listede hangi satır üzerinde iseniz onun detay bilgileri görüntülenir.
Örnek olarak  Genel muhasebe -> Kurulum -> Para Birimi -> Para Birimleri (Currency) seçildiğinde açılan form incelenebilir.

SimpleList : Sadece bir grid içinde verilerin listelendiği ve Grid dışında bir eklentisi olmayan basit bir şablon yapısıdır.
Örnek olarak Master Planlama -> Sorgulamalar -> Süreçleri -> Planlanan siparişlerin günlüğü (ReqTransFirmLog) seçildiğinde açılan form incelenebilir.

TableOfContents : Modüllerin konfigürasyon parametrelerinin oluşturulduğu form tipidir. Sol tarafta tablar bulunur. Taba tıklanığınızda sağ tarafta içeri ekrana gelir.
Örnek olarak Borç Hesapları -> Kurulum -> Borç Hesapları Parametreleri (VendParameters) seçildiğinde açılan form incelenebilir.

Dialog : Belli bir veriyi göstermek veye bazı basit bilgileri kullanıcıdan almak için kullanılan şablondur. Ok ve Cancel butonları vardır.
Örnek olarak Ürün bilgi yönetimi -> Ortak -> Ürünler -> Ürünler ->Yeni Ürün(EcoResProductCreate) seçildiğinde açılan form incelenebilir.

DropDialog : Dialog şablonuyla benzerlik gösterir. Kullanıcıdan basit verileri almaya yaran bir şablondur. Sadece Ok butonu vardır.
Örnek olarak Ürün bilgi yönetimi -> Ortak -> Ürünler -> Ürünler ->Boyut Grupları (EcoResProductInventoryDimensionGroups) seçildiğinde açılan form incelenebilir.

Erkan OĞUZ

Önceki Konu->

<- Sonraki Konu

Benzer yazılar

1 Yorum

  • Aslında çok önemli bir konu bizi bilgi sahibi ettiğin için teşekkürler

Yorum Yazın...