Nis 8, 2014 - Formlar (Forms)    Yorum Yok

Form Yapısı ve Oluşturma

Axapta üzerinde formlar kullanıcı ile iletişimi sağlayan AOT yapısı nesnelerinden biridir. Dynamics Ax üzerinde bir form tasarlamak diğer yazılım dillerine göre biraz daha farklıdır. Nesneye dayalı programlama dillerinde tasarımın her noktasına müdahale edilebilirken bu kısımda Axapta işleri biraz daha kolaylaştırırken bir çok şeyi kendi standartları içerisinde kendisi düzenliyor.
Aşağıda form oluşturma ve desing yapılarına değineceğiz.

Form oluşturma;

-          Form oluşturmak için öncelikle AOT yapısına gidilir.(CTRL + D)

-          Forms nesnesi üzerinde sağ tuş yapıldıktan sonra New Form veya New Form for Template seçeneklerinden istenilen seçilir(Template yani şablon seçeneğinden bir sonraki konuda bahseceğim. Form template ihtiyacınızı karşılamıyorsa New Form diyerek normal bir form oluşturabilirsiniz.)

-          Oluşturulan formun özelliklerinden (properties) Name kısmından formun adı düzeltilir.

-          Daha sonra form üzerinde kullanmak istediğiniz tabloları AOT -> DataDictionary -> Tables nesnelerinden formun “Data Sources” bölmüne sürükleyerek bırakılır.

-          İstenildiği takdirde Data Sources özelliklerinden AllowEdit(datasourceye müdahale),AllowCreate(oluşturulurken izin) birden fazla datasource varsa joinsource vb. ayarları düzenleyebilirsiniz.

-          Ayarlar yapıldıktan sonra Design kısmına geçebiliriz. Design düğümünde sağtuş New Control yaptıktan sonra grid sekmesi eklenir.

-          Gridin özelliklerinden Datasource kısmına ilgili datasource seçilir.

-          Daha sonra eklenen grid içerinsine Data Source un fieldlerinden görünmesini istediğiniz alanları gride eklediğinizde formunuz tamamlanmış olur.

Formun düzenlemesinde birkaç önemli detaydan bahsetmek gerekirse.

İyi bir form dizaynı için alanlarımızı veya gridimizi bir grup altına yada tab-tabpage kısımların altında tutmak form dizaynının daha düzgün görünmesini sağlayacaktır.

Eğer gridinizi bir grup yada tab page gibi bir nesnenin altına aldıysanız, form üzerinde düzgün görünmesi için grup ve gridin Width ve Height ayarlarını Column Width ve Column Height ayarlamamız gerekmektedir.(Bu ayar gridin form üzerine genişlemesini ve tamamen kaplamasını sağlar.)

Form üzerinde çeşitli menuitem veya command butonlar kullanacaksanız bunları Axapta 2012 ile gelen Action Pane yapısı içerinde kullanmanız daha uygun olacaktır.

Buradan da anlaşılacağı gibi daha düzgün ve ihtiyaca uygun dizayn için Formun properties seçeneklerini biraz kurcalamak gerekiyor :)

Erkan OĞUZ

Önceki Konu->

<- Sonraki Konu

Benzer yazılar

Yorum Yazın...