Ağu 7, 2014 - Menu Item    2 Yorumlar

Menü ve Menu Item Oluşturma

Uzun süredir iş yoğunluğundan dolayı blogla ilgilenemedim. Kaldığımız yerden devam edelim.

Menüler kullanıcıyla ilişki sağlayan Axaptanın ön yüzüdür. AOT üzerinde “Menus” düğümü üzerinde modüller dediğimiz klasör grupları bulunur. Axapta üzerinde yapılan işlerin kullanıcı için kolaylık sağlaması amacıyla gruplanması ve yapılan işlerin modüllere dönüştürülmesi burdan sağlanmaktadır. Bu bölümden modüller üzerine istenilen eklemeler veya çıkarmalar menuItemler ile yapılabilir veya yeni bir modül eklenerek yeni bir klasör grubu yapabilirsiniz. Axaptanın açılışından sonra yetkiler dahilinde izin verilen modüller ve menuitemler kullanıcılara gösterilir.

Yeni Menü oluşturma;

- AOT yapısından (CTRL + D) Menus kısmına gelinir.
- Sağtuş “New Menu” seçilerek Modül klasörü oluşturulur.
- Bir modül menüsü altına sağtuş diyerek direk menüItem eklenebilir veya alt klasörler oluşturulabilir.

Özelliklerinden bahsedecek olursak.
Name : Menünün referans ismidir.
Label : Kullanıcı arayüzünde görünecek etiketidir.
SetCompany : Açılan menünün bütün şirketlerde görünmesi isteniyorsa bu özellik “Yes” yapılarak bu işlem gerçekleştirilmiş olur.

İsteğe göre özellikler kısmından resim(icon) veya kısa yol eklenebilir.

Not : Menu öğesinin altına MainMenu bulunur. Yeni açılan menünün görünmesi için bu kısma açtığınız menünün referansı eklenmedir.

MenuItem ise; Form, rapor, sınıf(class), job ve query gibi öğelerin direk çalıştırılabilir hale gelmesi ve Menüye eklenebilmesi için menuitem olarak tanımlanması gerekmektedir.

MenuItem öğeleride AOT yapısının altında bulunur. 3 çeşit menuitem öğesi bulunmaktadır.

Display : Form öğeleri için oluşturulacak menuitem öğesidir.
Output : Rapor gibi çıktı öğeleri için oluşturulacak menuitem öğesidir.
Action : Class(sınıf), Job(iş), Query(sorgu) gibi öğeler için oluşuturulacak menuitem öğesidir.

MenuItem oluşturma işlemini iki şekilde yapabiliriz.

İlki ve en kolayı istenilen menü öğresini(Form,class vb) yukarıda belirttiğimiz özellikteki Menuitem öğesinin içine(Display,Output,Action) sürekle bırak yaparak MenuItemi oluşturmuş oluruz.

Diğer yönetme ise AOT yapısından MenuItem kısmına ordanda istenilen öğesine gelinerek (Display,Output,Action) sağtuş “New Menu Item” yapılır. Daha sonra özelliklerinden “Object” kısmından istediğiniz menü öğesinin (Form,class vb) ismini seçmeniz gerekmektedir.

Daha sonra özelliklerinden Label, Help Text, RunOn vb özellikler doldurularak tanımlama işlemi tamamlanır.

Ayrıca menuItemlar ile koddan çağırma veya çağırılan formların bulunması gibi işlemlerde yapılabilir. İleride bu konulara değineceğiz.

Erkan OĞUZ

Önceki Konu->

<- Sonraki Konu

Benzer yazılar

2 Yorumlar

  • Erkan bey emeğiz için teşekkürler paylaştığınız bilgiler çok faydalı ve işlevsel, Ax 2012 ‘yi öğrenmeye sürecini ciddi ölcüde hızlandırıyor devamını rica ediyorum.

    • Düşünceleriniz ve takip ettiğiniz için teşekkürler Filiz hanım. İş yoğunluğundan fırsat buldukça konuların ve paylaşımların devamı gelecektir.

Yorum Yazın...