Tagged with " Axapta 2009"
Eki 13, 2014 - Query, X++    1 Yorum

Query Nesneleri Join Yapısı(Inner Join, Outer Join, Exists Join, NotExists Join)

Query nesneleriyle ilgili önceki konularda sorgu oluşturma, range(filitre) yapma konularıyla sıralama ve gruplama konularını iki ayrı bölümde yayınlamıştım. Şimdi ise son olarak bahsedeceğim “Join yapısını” (Inner Join, Outer Join, Exists Join, NotExists Join) sizlere anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle Join yapısını kısaca tanımlarsak; Join sayesinde iki farklı tablodaki veriler sırayla ele alınarak ilişkili kayıtları bulmak yerine, tüm ilişkili kayıtları içeren bir veri kümesi oluşturularak bu küme içinde işlem yapılır. Bu sayede o işlem için gereksiz kayıtlara hiç değinilmemiş olur.
Daha Fazla »

Eyl 8, 2014 - X++    4 Yorumlar

Excelden Veri Aktarımı

Axapta üzerinde bazen dışarıdan tablolara veri aktarımı yapmak durumunda kalırız. Bunun için Ax 2012 dışarıdan veri aktarımı için bir çok yöntem vardır. Genellikle danışmanların kullandığı yöntem olan Axapta 2009 da içe aktar yöntemi Ax 2012 de yerini Excelin bi aracı olan “Excel Add-İns” e bırakmıştır. Bu araç ile ile tablolara rahat olarak aktarım yapılabilmektedir.

Ancak bazı durumlarda bir şablon yardımıyla son kullanıcı içeri veri almak isteyebilir. Bu gibi durumlar için de Excel veya CSV ile Axapta tablolarına veri aktarmak gerekebilir. Bu konuda Excel ile aktarmayı anlatacağım. Birbirine benzesede bir sonraki konuda da csv ile aktarmadan bahsedeceğim.
Daha Fazla »

Eyl 5, 2014 - Formlar (Forms), X++    Yorum Yok

Dialog Ekranı

Ax 2012 üzerinde dialog ile işlemler yapmak için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bunların en basiti bir metod içerinde dialog alanlarının oluşturup dialog.run() metodunun çalıştırılmasıyla olur. Daha komplike dialog işlemleri için “RunBaseBatch”ten türetilen classlar yapılabilir. (RunBaseBatch in asıl amacı arka tarafta bir batch(toplu iş) işlemi çalıştırmak için kullanır. Ancak Ax 2012 de kullanılırlığı azalmıştır RunBaseBatch yerine Ax 2012 ile gelen SysOperation Framework classları kullanır. Bu iki yönetemede ilerki konularda bahsetmeye çalışacağız.)
Daha Fazla »

Nis 8, 2014 - Formlar (Forms)    1 Yorum

Form Templates (Form Şablonları)

Dynamics Ax 2012 ile gelen  Form şablonları uygun kontroller ile doğru form türü oluşturmak ve uygulamanın tutarlı tasarımına yardımcı olmak için kullanılabilir.
Form şablonlarını AOT -> Forms -> New Form for Templates seçilerek istenilen şablon(template) seçilir.
Bu şablonlar ne işe yarar neredeler kullanılır açıklayalım.

ListPage : Modüllerin giriş formları genelde ListPage formlardır. ListPage formlarda sadece ana veriler bir liste halinde görüntülenir. Veri üzerinde güncelleme yapabilmek için Edit formlara ihtiyaç vardır. ListPage formların bir özelliğide Enterprise Portale (EP) üzerinden kullanılabilmeleridir. Ancak bu özelliği yüzünden ListPage üzerine metod yazmak mümkün değildir.
Örnek olarak Alacak hesapları -> Ortak ->Müşteriler -> Tüm müşteriler (CustTableListPage) incelenebilir.

DetailsFormMaster : Ana veri girişi ve güncelleme yapmak için kullanılan şablon DetailsFormMaster’dır.
Örnek olarak Alacak hesapları -> Ortak ->Müşteriler -> Tüm müşteriler üzerinde “Düzenle” seçildiğinde açılan form incelenebilir (CustTable)
Daha Fazla »

Nis 7, 2014 - Tablolar (Tables)    2 Yorumlar

Tablo Özellikleri

Yeni bir tablo oluşturduktan sonra özelliklerinde bazı değişikler yapmak gerekir. Bu özelliklerin bir kısmını aşağıda açıklamaya çalışacağım.

ID : İlgili tablonun Id’ sidir değiştirilemez.
Name : Tablonun kod yazarken (X++) görünen ve kullanılan adıdır.
Label : Tablo etiketidir (açıklamasıdır).
FormRef : Dyamics AX içide varsayılan ana tablo formuna git formunu değiştirmek için kullanılır. Boş bırakılırsa EDT üzerindeki ilişki kullanılır.
ListPageRef : Ax 2012 ile gelen Listpage Formların bağlantılarını göstermeye yarar.
ReportRef : Bir rapor üzerinde bu tablo referans gösterildiğinde çalışacak olan varsayılan raporu belirler.
PreviewPartRef : Ax 2012 ile gelen Form Part – InfoPart ları referans etmeye yarar.
SearchLinkRefType : SearchLinkRefName özelliği ile ilgili arama sonucunun gösterileceği URL’nin tipini belirler.
SearchLinkRefName : Enterprise Portal (Dynamics AX’ın web arayüzü) için arama sonuçlarının yönlendirileceği URL’yi belirler.
TitleField1, TitleField2 : Seçilen alanlar Form başlığında gösterilir. Lookuplarda çıkar, Yardım metni olarak görüntülenir. Daha Fazla »

Sayfalar:12»